Czym jest kampania PPC?

Model reklamy PPC przewiduje wy艣wietlanie komunikat贸w reklamowych w formie tekstu lub grafiki w przestrzeni internetu. Istnieje kilka form reklamy Google Ads, pocz膮wszy od sponsorowanych link贸w, poprzez banery, reklam臋 w YouTube czy w sieci zakup贸w Google. Zlecaj膮c reklam臋 PPC, zyskujesz pe艂n膮 kontrol臋 nad kosztami kampanii, kt贸re nigdy nie przekrocz膮 przyj臋tego bud偶etu 鈥 w tym modelu p艂acisz wy艂膮cznie za klikni臋cie u偶ytkownika w Tw贸j link, znaj膮c z g贸ry cen臋 ka偶dej akcji.

Gdzie widoczne s膮 reklamy Google Ads?

Reklamy Google Ads (kiedy艣: Adwords) wy艣wietlane s膮 u偶ytkownikom w czo艂owych miejscach na stronie, np. na pierwszych pozycjach wynik贸w wyszukiwania lub jako spoty reklamowe przed materia艂ami Video w serwisie YouTube. Najpopularniejsza na 艣wiecie sie膰 wyszukiwania oferuje kilka milion贸w stron, na kt贸rych mo偶esz ulokowa膰 materia艂y reklamowe w ramach kampanii PPC. Do najpopularniejszych nale偶膮:

• sie膰 reklamowa Google,
  • linki sponsorowane w wynikach wyszukiwania,
  • promocja produkt贸w w zakupach Google,
  • Google Ads w YouTube,
  • reklama w poczcie elektronicznej Gmail,
  • oraz wiele innych miejsc docelowych i us艂ug oferowanych przez najwi臋ksz膮 globaln膮 wyszukiwark臋 internetow膮.

S艂ownicto Google Ads

Czyli wszystko, co musisz wiedzie膰 o nazewnictwie, planuj膮c kampanie PPC 鈥 sprawd藕 poni偶sz膮 tabel臋.

S艂ownicto Google Ads
Wyra偶enieDefinicja
S艂owa kluczoweFrazy, na kt贸re wy艣wietlane s膮 reklamy
Klikni臋ciePrzej艣cie u偶ytkownika na promowan膮 stron臋 po klikni臋ciu reklamy
Wy艣wietlenieNaliczane przy wy艣wietlaniu reklam w sieci reklamowej
KosztSuma wykorzystanych koszt贸w klikni臋膰 (CPC) i kosztu tysi膮ca wy艣wietle艅 (CPM)
CTRWsp贸艂czynnik klikalno艣ci 鈥 pokazuje, jak cz臋sto wy艣wietlenie reklamy skutkuje klikni臋ciem w ni膮
KonwersjaCa艂kowita liczba konwersji na skutek zrealizowanych dzia艂a艅 promocyjnych
艢rednia pozycjaOkre艣lenie pozycji reklamy w stosunku do innych reklam
艢redni CPC艢redni koszt klikni臋cia (koszt reklamy/liczba klikni臋膰)
艢redni CPM艢rednia kwota za tysi膮c wy艣wietle艅 reklamy
艢redni CPV艢rednia kwota za ka偶de obejrzenie reklamy
Korzy艣ci p艂yn膮ce z kampanii Google Ads

Nie od dzi艣 znane s膮 liczne korzy艣ci p艂yn膮ce z kampanii PPC. Przede wszystkim umo偶liwia ona szerokie mo偶liwo艣ci w kierowaniu personalizowanych komunikat贸w reklamowych pod k膮tem grupy docelowej. Linki sponsorowane pozwalaj膮 osi膮gn膮膰 topowe pozycje w wyszukiwarce niemal natychmiast, co czyni Google Ads metod膮 skuteczniejsz膮 ni偶 pozycjonowanie. Doskonale sprawdzi si臋 ona, np. w przypadku promowania produkt贸w sezonowych lub sprzedawanych w ograniczonym czasie. Reklam臋 mo偶na kierowa膰 w dowolne rejony geograficzne, zale偶nie od tego, sk膮d pochodzi najwi臋ksza grupa Twoich Klient贸w. W ko艅cu 鈥 zlecaj膮c kampanie PPC, od pocz膮tku do ko艅ca masz pe艂n膮 kontrol臋 koszt贸w 鈥 p艂acisz wy艂膮cznie za efekty prowadzonych dzia艂a艅.